Een goede manier om de interne communicatie in je bedrijf te verbeteren is je bewust te worden van jouw interne dialoog. Met die bewustwording kun je je eigen communicatie, en daarmee de interne communicatie in de organisatie, sturen.

Interne dialoog

De interne dialoog is het gesprek dat je de hele dag door met jezelf voert. Het is het innerlijke stemmetje dat voortdurend iets vindt, denkt of voelt over mensen, dingen of situaties. Teveel gedachten hebben maakt het druk in je hoofd. Het geeft onrust. Veel gedachten zijn ook nog eens negatief en niet waar. Denk aan aannames, oordeel of negatieve gedachten in het algemeen. Wanneer je innerlijke dialoog gevuld is met negatieve gedachten, dan zullen die ook doorklinken in de communicatie met anderen. Bovendien kan een hoofd vol gedachten je afleiden in gesprekken met anderen. Bewustwording van je innerlijke dialoog, is dan ook bewustwording van de ruis van je gedachten.

Zorg voor innerlijke rust

Kijk eens kritisch naar je innerlijke dialoog. Als je ontdekt dat veel van je gedachten negatieve hersenspinsels zijn die geen enkel nut hebben, is het goed om hier wat aan te doen. Zo kun je de poort naar een stroom van goede, creatieve en positieve gedachten vrij maken. Een positieve interne dialoog kan je helpen in je zoektocht naar geluk en vervulling. Hoe je met het werken aan je interne dialoog aan de slag kunt vertel ik hieronder.

Is het waar? 

De eerste stap bij het bewust worden van de inhoud van je interne dialoog is je bij elke negatieve gedachten af te vragen: is het waar? Vervolgens, als het wel waar is, je af te vragen: is het nodig? Zal het mij, of een ander, verder helpen als ik dit doomscenario schets of pessimistisch over dat en dat denk. Als het niet waar is, spreekt het vanzelf dat het verstandig is om die gedachten gelijk te verwerpen. Als de negatieve gedachten wel waar is, kijk dan hoe je hem kan veranderen naar een positieve, helpende gedachte. Dit is de tweede stap. Bijvoorbeeld: “Wat een vreselijk zware opdracht. Hoe krijgen we dit ooit gedaan? Hoe hebben we deze opdracht ooit aan kunnen nemen??” Dit helpt je niet verder, de opdracht is nou eenmaal aangenomen en zal afgemaakt moeten worden. Probeer de negatieve dialoog met jezelf om te buigen naar positieve, helpende gedachten. “Dit is een pittige opdracht. Daar hebben we hulp bij nodig. Eens kijken wie we daarvoor in kunnen schakelen.”

Dit zorgt ervoor dat je innerlijke dialoog rustiger wordt, je tot creatievere gedachten komt en tevens beter intern zal communiceren. Immers, wanneer je vast zit in gedachten van doom-denken en het nooit voor elkaar krijgen van de opdracht, dan zal de communicatie met anderen geklaag en negativiteit zijn. Echter, wanneer je je interne dialoog naar helpende gedachten hebt weten om te buigen, zal de communicatie ook positiever en oplossingsgerichter zijn.

Je naar binnen trekken in de stilte werkt net als een pijl en boog. Hoe meer je de pijl naar binnen trekt hoe krachtiger de pijl eruit schiet, recht op z’n doel af. 

Wil je meer weten over het werken aan een positieve interne dialoog, ik help je graag verder.

Klik hier voor de engelstalige versie van deze blog.