Zoals ik in mijn vorige blog vertelde, begint goed leiderschap met goede communicatie. Maar ook het sluiten van een goede deal kan niet zonder goede communicatie. Zorg dat zowel je innerlijke dialoog als de dialoog met de ander helder is. Hoe beter die is, hoe beter de deal-making.

Voor goede communicatie, en dus voor goede deal-making, is een vertrouwensrelatie nodig. Een vertrouwensrelatie met jezelf en met de ander. Een belangrijk onderdeel daarvan is de interne dialoog.

Je innerlijke dialoog

De interne dialoog is het gesprek dat je de hele dag door met jezelf voert. Het is het innerlijke stemmetje dat voortdurend iets vindt, denkt of voelt over mensen, dingen of situaties. En over jezelf. Als je onzeker bent over jezelf of je bedrijf zal het innerlijke stemmetje telkens twijfels tegen je roepen. Dit is ook van invloed op het sluiten van een goede deal. Als je de ander – of je eigen kunnen – niet vertrouwt, maar roept dat alles in kannen en kruiken is, zal de ander voelen dat er iets niet klopt. Hetzelfde geldt als jij niet durft door te vragen, of ergens een andere mening of idee over hebt. De deal zal niet goed op gang komen, er zullen dingen ontbreken in het maken van de afspraken, of de deal gaat door maar het zal achteraf een slechte deal blijken te zijn.

Hoe positiever en juister je interne dialoog, hoe beter en helderder je communicatie met anderen. En hoe beter en hoe helderder de deal-making.

De dialoog met de ander

Zorg dat je helder hebt voor jezelf wat jij uit de deal wil halen. Bedenk wel dat goede deal-making uit geven en nemen bestaat. Als je weet wat jij te bieden hebt en wat je van de ander wilt is het belangrijk om dit zo duidelijk mogelijk met de ander te communiceren. Wees positief en optimistisch, meer wel ook duidelijk en realistisch. Vraag door als je de ander niet begrijpt en ga er niet vanuit dat de ander je volledig begrepen heeft.

Check afspraken

Om miscommunicatie en een slechte deal te voorkomen is het goed om afspraken te checken voordat het harde feiten zijn. Check het als een conclusie die wel nog ruimte laat voor inspraak. Vraag bijvoorbeeld: Goed, we zijn dus overeengekomen dat …, als ik het juist begrepen heb. Als je het toch niet goed begrepen blijkt te hebben, of de ander bedenkt zich, is het goed om dit duidelijk te hebben. Beter nu er op terug komen dan als een deal al gesloten is. 

Wil je meer weten over hoe je een goede deal kunt sluiten? Neem dan contact met mij op.